„НАШЕ ИГРАЛИШТЕ“ У МЕЂУБЛОКОВСКОМ ПРОСТОРУ НАСЕЉА „БУБАЊ“
16.09.2015

„НАШЕ ИГРАЛИШТЕ“ У МЕЂУБЛОКОВСКОМ ПРОСТОРУ НАСЕЉА „БУБАЊ“

У међублоковском простору насеља «Бубањ», у близини стадиона ФК «Цар Константин» отворен је мали кутак-мобилијар за спортске и рекреативне активности деце. Захваљујући пројекту Градске општине Палилула „Наше игралиште“ малишани овог дела насеља имаће где да проводу своје слободно време и да се баве спортским активностима. У присуству бројних грађана, ово игралиште за младе отворили су Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула и мр Милан Пешић, члан Градског већа Ниша. Овај и још 10 пројеката на територији Ниша подржала је компанија НИС. У Србији је у 2015. години ова компанија подржано око 150 пројеката са основним циљем да се унапреде услови живота у локалним заједницама.

У оквиру јавног конкурса Нафтне индустрије Србије „Заједници заједно“, међу 152 одобрена пројекта, одабран је и пројекат Градске општине Палилула под радним насловом "Наше игралиште". «Понудили смо да у овом међублоковском простору насеља Бубањ, где је некада била дивља депонија, уредимо игралишта са мобилијаром и створимо услови за већу доступност спортским и рекреативним садржајима деце и младих-каже Бобан Џунић, председник Градске општине Паслилула. Уз подршку Нафтне индустрије Србије од 500.000 динара и ангажовање наших волонтера из Канцеларије за младе општине, добили смо још један уређен простор у општини без трошења средстава из буџета. По пројектним активностима наша општина Палилула је лидер у региону. Имамо добар тим пројект-менаџера са искуством у невладином сектору који редовно прати и имплементира све врсте пројеката. Осим "Суседских програма" ЕУ као једну од могућности за инвестиционе активности и унапређење веза између локалних заједница, конкуришемо и код донатора на пројектима у нашој земљи, као што је то случај са конкурсом Нафтне индустрије Србије. У том послу веома су значакна партнерства са Сталном конференцијом градова и општина, организацијама цивилног друштва.

У општини Палилула истичу да је пројектна активност веома значајна у њиховом раду. По речима председника општине Бобана Џунића из међународних пројеката, из ИПА фонова Европске уније, у протеклом периоду обезбеђено је више од 2,6 милиона евра. Општина Палилула је за учешче у пројектима, по овом основу, остварила око 40.милиона динара. Пројекти који се финансирају од домаћих донација донели су буџету општине око 39.милиона динара. «Наша општина је по рангирању стандарда становника на самом зачељу у Србији. По том основу имамо могућност да привучемо огромна средства ван нашег буџета за социјално-хуманитарне и инвестиционе активности. Нажалост, пошто смо – градска општина, у статусу територијалне организације Града Ниша, нас сагледавају једнострано, кроз просек Града Ниша. И губимо могућност да још више допринесемо развоју наше средине. Зато је наша Скупштина једногласно затражила од Града Ниша да се изврши измена и допуна Статута Града, као што је то случај у Београду, како би остварили још боље резултате у нашем развоју - истиче Џунић. Управа општине Палилула је у свом раду поставила високе стандарде у пружању услуге грађанима а недовно је успешно прошла и ресертификациону проверу.(Текст-фотографије Д.Видојковић)

НТВ - Компанија НИС поклонила малишанима још једно игралиште